Konstverken ingår i Tore G Wärenstams samling av nutids konst och finns i huvudsak deponerad hos Borås konstmuseum i syfte att vidga dess samling av lokalt baserad bildkonst med högt konstnärligt värde. Konstköpen anknyter till ett konstintresse som stiftaren odlade under sin tid som huvudredaktör och direktör för Borås Tidning.

Lars Tunbjörks

Det är ofta folktomt i Lars Tunbjörks bilder, till och med här i textilhandelns Mecka med ett överdåd av varor till ytterst humana priser. En ton av ödslighet har lagt sig över det hela - redan 2007 i bildserien Knalleland tycks han ha förutsett det slut på köpfesten som inträffade året därpå.
Lars Tunbjörk föddes i Borås 1956 och avled i Stockholm 2015.

Hasse Persson

Man kommer nära människorna i Hasse Perssons bilder, också i en konstlad miljö som denna. I ett enda svep förmedlar han hela atmosfären av elegans och dekadens på den mytomspunna nattklubben Studio 54 i New York, där berömdheterna trängdes och allt var tillåtet.
Hasse Persson är född 1943 född i Hyssna och boende där efter ett långt yrkesliv som pressfotograf - 23 år - i USA.

Sven-Erik Johansson

Målningen Förbigångaren från 1994 rymmer mycket av det som är typiskt för Sven-Erik Johansson. Genom ett drömlikt, öde landskap fyllt av förgängelsesymboler ilar beskäftigt den mystiske Förbigångaren, till synes helt omedveten om allt som försiggår utanför honom själv. Sven-Erik Johansson är född i Borås, bosatt i Örby.

Roland Kempe

Roland Kempes färger är rött och svart, konturerna kraftiga. Han kallade sig själv Borås ́ enfant terrible och hemstaden Borås blev snabbt för liten för denna dynamiska person. Tore G Wärenstam var själv mycket förtjust i porträttet som Roland Kempe målade av honom. Kempe har fångat såväl den imponerande pondusen som den nästan skygga tillbakadragenheten och den milt humoristiska blicken hos den framgångsrike men också mycket ensamme tidningsmannen och politikern.
Kempe avled i Stockholm 1991.

Marta Runemark

I vårdad frenesi och hängivenhet tillkommer ett sällan skådat skulptralt konstnärskap med de mest blandade material såsom papier-machè, plåt, trä, textil, vax m.m.
Hennes uppväxt hemma på gården i Veddige med djur och natur inpå knutarna präglar hennes framställan av inte minst hästar och fåglar, därtill ges intellektuell stimulans i form av fördjupad kunskap av inte minst Leonardo da Vinci. Hon är numera verksam i Öxnevalla, Marks kommun.

Johan Lindberg

Mellan vakendröm och hallucination – så uppstår bilden, med en Caravaggios hantverk, med intuitiv blick för mänskans villkor, med udd mot allt maktspråk. Hans måleri tar vid där fotografin slutar. Så fångar Johan Lindblad, bosatt i Fristad, mitt i nuet det förflutna och visar oss en möjlig framtid.

Olle Brandqvist

Olle Brandqvists mäktiga huvuden drar uppmärksamheten till sig med sin säregna utstrålning som för tankarna till primitiv folkkonst. Alla är de lite skeva och till synes tilltufsade av livet, men med ett värdigt, nästan förandligat ansiktsuttryck. Dock inte denna.
Hans huvudskulpturer brukar aldrig föreställa särskilda personer. Här har han dock gjort ett undantag, en porträttstudie av Tore G. Wärenstam, huggen i granit.
Olle Brandqvist är född i Borås, bosatt i Kinnarumma.

Staffan Johansson

Upplevelse, och därtill sträng betoning på omvärldens händelser i nuet och historien. Fasor, demonstrationer och familjära situationer avbildas lik litterär journalistik i förhöjd realism.
Rörelse i bilden är signifikativ för Staffan Johansson, född och uppvuxen i Örby, där han fortfarande är verksam.

Lars-Åke Åberg

Hans stenhus har alltid samma enkla, slutna form. Men alla har också sin avvikelse, inte bara i material och färg utan också i enskilda detaljer, som detta i röd persisk travertin med liten utbuktning som kan antyda att något eller någon försöker ta sig ut där inifrån.
Lars-Åke Friberg är född 1946 i Tibro och bor i Dalsjöfors.

Maurits Ylitalo

Hans bilder rymmer alltid mycket mer än vad man tycker sig se vid första ögonkastet. Fågelns intensiva blick släpper inte betraktaren, Under den underligt förvrängda näbben syns en rund utsiktsglugg mot en vid horisont, en öppning mot en annan, friare värld.
Maurits Ylitalo är född 1974 i Borås där han också bor.

Peder Josefsson

Minimalistisk stränghet i räta vinklar - men ändå med ett dallrande liv. Han låter de starka färgklangerna spela mot varandra. Linjerna är alltid så raka och de monokroma ytorna inte så enfärgade som man i förstone luras att tro. Linjerna svajar lite, lätt uppbrutna former, övermålningar ger lyster och variation.
Peder Josefsson är född i Värnamo, uppvuxen i Skene och bosatt i Uddevalla.

Jarl Ingvarsson

Han sätter strålkastarljuset på de förbisedda vardagsdetaljerna och sätter ofta samman dem på ett surrealistiskt sätt. Ett stopptecken i form av en svart hand blir en rabbande signal i målningen "Dom små grodorna är alltid för stora", där en jättelik lakritspipa samsas med en sopborste och grodorna ligger överkörda och utplashade på en grön smet.
Jarl Ingvarsson är född 1955 i Asmara, Eritrea och bor i Sparsör.

Erik Hårdstedt

I serie ansikten har Erik Hårdstedt samlat porträttstudier gjorda under fyra år. De föreställer personer från olika håll i världen och från skilda tidsepoker. Från långa resor återvände han med mängder av människoporträtt och gatubilder från bl a Indien, Tanzania, Guatemala och Mexico i en alltmer driven akvarellteknik.
Erik Hårdstedt är född 1979 i Gingri och bor i Uddebo.

Eva Hild

Sprött och starkt på samma gång. Stenskulpturen Komplex vindlar sig i en oändlighetsslinga av böljande linjer. Den är uppbyggd för hand och har ett tunt överdrag av vit porslinslera. Hon bygger upp sina skulpturer helt för hand, en långsam och omständlig procedur. Hon har stor internationell framgång.
Eva Hild är född 1966 i Göteborg och bor i Sparsör.

Lena Björn

Ett socialt och humanistiskt perspektiv har alltmer kommit in i Lena Björn bildvärld. I plexiglasmålningen Afrika har hon arbetat med dubbla ytor vilket får den nakna, förvridna kroppen att komma plågsamt nära, mot en bakgrund av betande zebror i en turistiskt fridfull landskapsvy.
Lena Björn är född i Tranemo 1960 och också bosatt där.

Marie Capaldi

Tvillingperspektivet är centralt hos Marie Capaldi. I målningen Framför Fröberg har hon till och med fångat en dubbel uppsättning tvillingsflickor i ett lysande mönster- och färgpotpurri som fyller hela bildytan på ett nästan ornamentalt sätt.
Marie Capaldi är född 1958 i Göteborg och bor i Sparsör.

Björn Bredström

I akvarellen Viskan har Björn Bredström smugit närmare naturen än någonsin. Den är målad på mycket kraftigt papper och med en färg så mättad av pigment att den tycks leva sitt eget liv i mjuka skiftningar och egensinnigt plöjda fåror. Blicken nästan sugs in i de virvlande vattenströmmarna.
Björn Bredström föddes 1944 och avled 2014. Han var en eldsjäl bakom Ålgårdens konstgrafiska verkstad.

Tips: Klicka på bilden för att se den i en större storlek