Björn Bredström

1944–2015, verkade i Od och Borås.
Studier: Hovedskous målarskola, Göteborg 1971–1974.
Representerad: Nationalmuseum, Stockholm. Borås konstmuseum och ett flertal kommunala, statliga och landstings samlingar.

Få skulle nog protestera om man säger att Björn Bredström var en kunskapskälla. Han kunde sin sak, främst inom grafik och akvarell.

Han var ett med Ålgården, hade många elever och kontakter med våra grannländer. Det är ingen överdrift att påstå att han var en stor del av Borås och hela Sjuhäradsbygdens identitet i konsten.

I ett efterlämnat brev från 2008 beskriver han sig själv och tillståndet på följande sätt:

”Målare, grafiker från Od i Västergötland. Jag har under många år ägnat mig mycket åt akvarellmåleriet i stora format.

Utbildades i grafik och måleri på Hovedskous målarskola i Göteborg på tidigt 70-tal, mitt under det politiska och realistiska bildskapandets tid. Började som grafiker och startade Borås konstgrafiska verkstad. Ett kollektiv som stämde väl med den tidens anda och som är lika aktivt än i dag. Vid den tiden ägnade jag mycket tid åt etsningar och torrnålsgravyrer. I dag är jag redaktör för Grafiska Sällskapets tidskrift Grafiknytt och Grafiska Sällskapets blogg Grafikvakt.blogspot.com så den grafiska konsten har vid sidan om akvarellmåleriet alltid varit viktig för mig.

Jag upptäckte möjligheterna med akvarellfärger när jag drabbades av allergi mot terpentin. Det var på sitt sätt en lycka för mig. Jag fann att just det våta sättet att måla fick fram det rätta ljuset, vilket alltid har varit viktigt för mig. Så när jag målar är det tjocka akvarellpenslar som är mitt favoritverktyg. Jag älskar även att teckna och i mina litografier använder jag pennor, men även där kommer akvarellpenslarna fram, nu med tusch på film.

På detta sättet har alla mina bilder blivit skapade på papper. Gärna stora format som jag målar med pappret uppspänt på väggen eller liggande på golvet. Ibland en lite knepig teknik men den känns oftast rätt för mig.

Mina bilder handlar om utomhusrummet runt min ateljé i Od. Där följer jag ljusets och vädrets skiftningar under alla årstider och arbetar envist med känslan av dramatik, som kan kännas när man ser in i skogsridåns mörker.”