Frida Winter

Född 1977 i Borås, numera verksam i Göteborg.

Frida Winter började som fotograf på Borås Tidning som 18-åring och har arbetat i yrket sedan dess. Efter två år på BT har hon varit anställd på Göteborgs-Posten och frilansat för flertalet av de stora tidningarna i Sverige. London var hennes bostadsort under några år och då samarbetade hon med en annan boråsare, Nils Horner, som dennes fotograf på olika utlandsuppdrag innan han blev Sveriges Radios utlandskorrespondent.

Hon har fortsatt med många komplicerade utlandsuppdrag sedan dess.

2016 vann Frida Winter första pris i Årets bild i kategorin ”Vardagsliv” för en bild på en man som var på väg att hoppa från Älvsborgsbron. Bilden visar mannen stående under brofästet vänd ut mot havet.

— Jag stod där med mitt stora objektiv och kände mig ganska hemsk, berättade hon senare. Jag tog några bilder och sedan åkte jag, för jag trodde faktiska att han skulle hoppa. Jag ville inte se det, ville inte ha kvar det på näthinnan. Men han hoppade inte och det var så himla skönt.

Juryn skrev i sin motivering motivering: ”Det här är en mycket viktig bild. Den vinnande bilden har tagits av en fotograf som på ett ovanligt framgångsrikt sätt lyckats skildra ett angeläget samhällsproblem som behöver uppmärksammas. Bilden är ett möte mellan det estetiska och detaljen som ställer allt på sin spets.”