Hasse Persson

född 1942 i Borås, numera verksam i Hyssna.

Hasse Persson har haft en lång karriär som bildjournalist och då främst i USA där han under närmare ett kvarts sekel, 1967–1990, med New York som bas hade hela världen som arbetsfält. Han har gett ut fem böcker om Amerika och hans fotografier har, förutom i skandinavisk press, publicerats i tidningar och tidskrifter som The New York Times, Time, Newsweek, Paris Match och Life.

Sedan sin debututställning 1974 på Moderna Museet i Stockholm har han haft både nationellt och internationellt uppmärksammade museiutställningar. Han har varit konstnärlig ledare för Hasselblad Center i Göteborg och chef för Borås konstmuseum. Idag är han konstnärlig rådgivare för Strandverket Konsthall på Marstrand.

Studio 54 var världens mest omtalade och mytomspunna diskotek. Det öppnade 1977 på 254 West 54th Street i New York då discomusiken var som hetast. Där flockades dåtidens kändisar med en unik och noga sammansatt mix av gäster för att skapa mesta möjliga magi och strålglans. På Studio 54:s dansgolv var alla stjärnor.

Hasse Persson tillbringade med sin kamera hundratalet nätter på Studio 54 under åren 1977–1980. Hans bilder har blivit legendariska och hans bok Studio 54 som publicerades 2014 på både svenska och engelska har fått lysande recensioner världen över.

För sin fotografiska gärning har Hasse Persson erhållit H.M. Konungens medalj 8:e storleken i högblått band.