Jan Töve

Född i Hökerum, Västergötland, 1958, där han är verksam.
Landskapsfotograf, skribent, författare och föredragshållare.
Meriter: har under flera år av tidningen BBC Wildlife Magazine utsetts till BBC Wildlife Photographer of the Year.

”Fotografi är mitt sätt att utforska verkligheten och att förstå min plats i livet – att överväga, tolka och synliggöra. Genom att ta bilder upptäcker jag världen på nytt. Mest av allt handlar det om en stor glädje och passion för fotografi.”

Jan Töve började fotografera i tidiga tonåren, och efter avslutad grundskoleutbildning gick han som lärling hos porträttfotograf Boris Claesson, Ulricehamn. 1982 påbörjade han en treårig utbildning till filmfotograf på Dramatiska Institutet i Stockholm, men avbröt studierna till förmån för lärarutbildning vid Högskolan i Jönköping, där han utexaminerades 1986. Under ferierna arbetade han som pressfotograf och allmänreporter på Ulricehamns Tidning. Han frilansade även som fotograf och skribent för Borås Tidning under 1980- och 1990-talet.

Jan Töve har varit heltidsfotograf och författare sedan 1994. Speglingar (Reflections), hans första bok, publicerades 1996. Hans senaste bok, Silent Landscape, kom ut 2012.

Jan Töve inledde sin karriär som natur- och landskapsfotograf, men genom åren har han blivit alltmer fokuserad på hur människan interagerar med sin omgivning. I dag söker han i allt högre grad gränslandet mellan natur, människa och samhälle.