Jerker Ivarsson

Född 1974 i Borås, verksam i Stockholm.

Jerker Ivarsson tillhör en liten grupp reportrar och fotografer på Aftonbladet som har konfliktbevakning världen över som specialitet. Naturkatastrofer och krigszoner tillhör vardagslivet, uppdrag som har vässat hans förmåga att snabbt uppfatta det väsentliga i en situation. Han är uppvuxen i Sjömarken och Fristad utanför Borås och bestämde sig tidigt för att bli pressfotograf. Åren 1995–1998 tillhörde han Borås Tidnings fotoavdelning och gjorde sina första, betydelsefulla lärospån i yrket.

— Jag minns dessa år med stor glädje, säger han. Jag hade mycket erfarna fotografer, reportrar och redigerare omkring mig som lärde mig allt om grunderna. Vi jobbade tätt tillsammans, med samtidigt kände jag en stor frihet vilket var enormt stimulerande och utvecklande. BT var känd för sin goda bildjournalistik, tidningen vågade satsa på fotograferna och så är det fortfarande. Den står sig mycket väl i förhållande till konkurrenterna.

Jerker fortsatte sedan sin karriär via Göteborgs-Tidningen och Dagens Nyheter till Aftonbladet där han sedan runt femton år är fastanställd. Elddopet när det gäller de stora världshändelserna blev tsunamikatastrofen 2004 där cirka 300 000 människor miste livet, varav över femhundra var svenska turister. Han var med när de politiska protesterna skakade Majdantorget i Kiev 2010, rapporterade från jordbävningen på Haiti samma år, fotograferade den isländska vulkanen Eyafjallajökulls senaste utbrott och har följt den arabiska våren inifrån med dramatiska frontreportage i Libyen, Egypten, Irak och Syrien.

När detta skrivs sommaren 2017 har Jerker kommit hem från slutstriden i den irakiska staden Mosul som IS försvarade till det sista kvarteret. Där fotograferade han bland annat en kvinna som precis flytt undan striderna med sina barn men dog av utmattning framför hans kameralins. Sedan tvingades teamet från Aftonbladet att ta skydd mot prickskyttarna. Reportaget blev mycket uppmärksammat.

— Att sammanfatta ett komplicerat och våldsamt skeende i en enda stark bild som skakar om betraktaren och väcker opinion. Det är min viktigaste uppgift, säger Jerker Ivarsson.