Kerstin Dahl-Norén

född 1955, verksam i Äspered.
Representerad: Borås konstmuseum, Ulricehamns, Marks och Jönköpings kommuner. Västra Götalandsregionen, m.fl.
Gestaltningar i offentlig miljö i urval: Tore G. Wärenstams plats, Borås, stenskulptur, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås, glasmobil, Kvarteret Morgondagen servicehus, Uddevalla, stenskulptur, samt på ytterligare ett tjugotal platser i landet.

”I min konstnärliga verksamhet arbetar jag i de flesta tekniker, ofta med skulptur och rumslig gestaltning. Jag har haft förmånen att utföra många uppdrag både för offentlig och privat miljö. Oftast i sten, men även i glas, betong, järn och måleri. Jag är representerad med ett fyrtiotal olika verk i landsting, kommuner och privata företag.

Det cirkulära återkommer på olika sätt i min konst. Jag lever på landet och i min halvvilda trädgård kommer liv och död, det eviga kretsloppet nära. Skulpturerna får ofta en organisk form och mina bilder utgår från något jag sett eller upplevt i min närhet. Kontraster är intressanta, att få det tunga att lyfta, att leka med skalan och blåsa upp det lilla till monumental storlek.

Efter många år med måleri som huvudsakligt uttryck, innebar mina år på Gerlesborgsskolan i Bohuslän på 90-talet, att sten fick en särskild plats i mitt hjärta. Graniten, KKV (Sveriges största stenverkstad för konstnärligt arbete) och närheten till stenbrotten gav goda möjligheter att utvecklas i hantverket. Genom en kurs på Konsthögskolan fick jag bekanta mig med gotländsk kalksten och under årens lopp har jag förkovrat mig på stenworkshops i olika delar av världen. Sten som material med sina olikartade, taktila och sinnliga egenskaper upphör aldrig att fascinera.”