Lars Tunbjörk

född 1956 i Borås, död 2015 i Stockhom.

Lars Tunbjörk föddes i Borås 1956. Han växte upp på Dammsvedjan och var ett blygt barn. Båda hans föräldrar arbetade som lärare. Under skolloven började Lars arbeta som fotograf på Borås Tidning. Han lämnade hemstaden för att göra lumpen på tidningen Värnpliktsnytt i Stockholm, där han sedan bodde resten av sitt liv.

Han arbetade som frilansfotograf för en rad olika tidningar och 1982 blev han utsedd till Årets fotograf. Med tiden fick de egna projekten allt större utrymme och 1992 fick han sitt stora genombrott med sverigeskildringen Landet utom sig, en samhällskritisk och humoristisk skildring av ett folkhem i upplösning. Detta blev också hans internationella genombrott, 1993 visades Landet utom sig på International Center of Photography i New York. Efter det kom han mestadels att arbeta för utländska tidningar, som New York Times Magazine, GEO och Le Monde. Lars kom att bli känd för sitt absurda och humoristiska sätt att se på tillvaron. Han fotograferade det allra mest vardagliga, i färg och med blixt. ”Tunbjörkare” är idag ett begrepp som använts när man vill beskriva en absurd vardagsmiljö.

Han kom att ge ut flera böcker, de viktigaste är Kontor, Hem och Vinter. Vinter, kom att bli hans sista stora projekt och visades på Moderna museet i Stockholm. Bilderna berättar om Sverige, men detta är en mörkare och mer personlig skildring av landet. Lars var i intervjuer öppen med att han, framförallt under vinterhalvåret, ofta var deprimerad.

Lars kom genom åren att få en rad utmärkelser, han hade ett sjuttiotal separatutställningar över hela världen. Han är representerad i en rad samlingar bland annat på Museum of Modern Art, New York, Centre Pompidou, Paris, DG Bank Collection, Tyskland.

Lars avled av hjärtstillestånd utanför sitt hem i Stockholm 2015, han blev 58 år. Han var en av Sveriges viktigaste fotografer. 2016 bildades Lars Tunbjörks stiftelse för att bevara och tillgängliggöra Lars konstnärliga arv.

Maud Nycander