Maurits Ylitalo

Född 1974 i Borås.
Utbildning: Valands konsthögskola 1999–2004.
Representerad: Borås konstmuseum, Borås Arena, Västra Götalandsregionen, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås, Statens konstråd m.fl.
Stipendier i urval: Eric Ericsons stiftelse, Eva och Hugo Bergmans fond, Borås kulturstipendium, 2004, Beckers konstnärsstipendium 2010 m.fl.

Maurits Ylitalo förknippas ofta med en lekfull stil, en färgstark berättarlust.

Efter konststudierna på Valand i Göteborg flyttade han till Stockholm en period – men återkom till Borås där han bor och skapar.

2010 tilldelades han det prestigefyllda Beckers konststipendium. Prissumman är 150 000 kr. I juryns motivering står bland annat:

”Maurits Ylitalo är en konstnär som ledigt väver samman komplexa berättelser i måleri, akvarell, collage och teckning. Med sina intrikata världar som både blandas och beblandas söker sig Ylitalo in i djupet av sin egen fantasi och skänker oss så ett rikt, och ibland absurt, rum i vilket allt tycks möjligt: landskap möter myt och lek. Maurits Ylitalo tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2010 för denna sin förmåga, att ur sitt inre väcka vår blick för något som vi aldrig tidigare varken skådat eller känt – han ger oss en inblick i konstens magi.”

Eller så kan man uttrycka det som Ylitalo själv gör när han ska beskriva sitt konstnärskap: ”Jag gillar att måla och teckna.”

Enkelt. Tydligt.

Han fortsätter: ”Det är i måleriet och tecknandet jag lättast kan uttrycka mina tankar och min kreativitet. Jag gillar också att arbeta med skulptur, film och installationer. För mig är konst terapi. Det är också en passionerad hobby och ett seriöst arbete.”