Per-Anders Pettersson

Född 1967 i Borås, bosatt i Kapstaden, Sydafrika.

Den prisbelönte fotografen Per-Anders Pettersson bor i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 30-åriga karriär har han bevakat en lång rad internationella händelser såsom det första Gulfkriget, konflikter på Balkan, i Afghanistan och Haiti. Han har arbetat i över hundra länder på uppdrag av olika internationella kunder. I Afrika har han bl.a. dokumenterat hungersnöd i Etiopien, hiv-aids i södra Afrika, inbördeskrig I östra Kongo-Kinshasa och demokratiutveckling i Sydafrika.

Per-Anders började sin bana i Borås där han först pryade på Borås Tidning i högstadiet och sen arbetade han som lärling på tidningen. Samtidigt pluggade han ekonomisk linje på gymnasiet och frilansade för Borås Tidning 1985–88.

Han flyttade till Stockholm 1989, där han först gjorde ”lumpen” och tjänstgjorde på Värnspliktsnytt, varefter han fick ett längre vikariat på Expressen. 1990 flyttade han till New York och var verksam där till 2000, då flytten gick till Sydafrika.

Per-Anders har erhållit ett flertal priser och utmärkelser för sina bilder (bl.a. World Press Photo) och hans utställningar har visats i såväl Sverige som internationellt.

2015 fick han Arbetets museums (Norrköping) dokumentärpris för sitt arbete i Sydafrika.

Per-Anders understryker att han är bildjournalist.

”Jag fotograferar längre projekt, oftast med människor och ämnen efter konflikter. Jag vill berätta historier om människors vardag, och speciellt ge en balanserad bild av Afrika. Jag tillbringar mycket tid i projekten och jag återkommer ofta många gånger till samma människor och ställen som jag tidigare fotograferat på.”

Hans första bok Rainbow Transit, en bok om Sydafrika i demokrati, publicerades 2013. Boken African Catwalk utkom 2016.