Roger Turesson

Född 1958 i Trädet, numera verksam i Stockholm.

Roger Turesson har vunnit Årets bild tre gånger, han har blivit utnämnd till Årets fotograf, har ett antal förstapriser i kategorierna Årets nyhetsbild och Årets bildreportage. 2013 fick han Stora journalistpriset.

— Jag har fått möjlighet att själv komma med egna idéer och jag har kunnat göra fler jobb.

1973 anställdes Roger på Borås Tidning och blev, med små avbrott, kvar i sex år. Och sedan flög han ut i världen.

Med hjälp av Expressen och Dagens Nyheter och frilansuppdrag så landade han i våra tiders krig och oroshärdar. Irak, Balkan, Tjetjenien, Afghanistan, Gaza, Libyen, Syrien, den arabiska våren, Ukraina …

Men det var ett annat slags förtvivlan som han och reportern Josefine Hökerberg fick stora journalistpriset för. De gav sig ut på Stockholms gator och sökte svaret på vilka det var som tiggde – och varför de gjorde det. Resultatet blev en serie artiklar i Dagens Nyheter under rubriken ”I tiggarnas värld. Stockholm–Rumänien tur och retur”.

— Vi var bland de första som följde tiggarna både i Stockholm och Rumänien. Och vi såg hur fattigt de hade det där hemma.

Mer än 35 år med bevakning av stort och smått – och i stora delar av världen. Vilka är de största minnena du bär med dig?

— Sovjetunionens fall. Irakkriget och resorna till Syrien … Men framför allt vetskapen att alla människor är intressanta och faktisk rätt lika. Oavsett om man är mjölkbonde i Fritsla eller president så vill man skapa ett bra liv för sig själv och sina barn.