Roland Kempe

född 1907 i Borås, död 1991 i Stockholm.

Roland Kempe, konstnär och författare, som under lång tid var bosatt i Spanien, är bland annat känd för sina bilder med spanska motiv, innehållande tjurfäktningsscener, folklivsbilder, stilleben och landskap. Han brukar räknas som nyexpressionist och utmärker sig i sitt måleri genom att använda klara färger i sammanhängande fält som inramas i svarta toner, ofta utnyttjar han blodröda nyanser.

Kempe utbildades på Konsthögskolan i Stockholm 1925–1930. Han ingick i konstnärskolonin Saltsjö Duvnäs-gruppen, tillsammans med bl.a. Olle Nyman, Evert Lundquist och Staffan Hallström, som under åren 1943–1953 inspirerade varandra i sitt arbete. Han skrev ett flertal böcker som han själv illustrerade.

Roland Kempe är representerad på bland annat Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Borås konstmuseum och på Centre Culturel Suédois i Paris.

Under åren 1960–2000 hade han eget museum, Ålgården i hemstaden Borås, samlingarna överfördes samma år till Borås konstmuseum.

Bland offentliga verk märks utsmyckning av Ropstens tunnelbanestation 1971, dels en tvärvägg mellan perrongerna, dels väggarna utmed rullbandet till Hjorthagenutgången. Inte att förglömma är porträttet av vännen Tore G. Wärenstam, som ingår i stiftelsens samlingar och är placerat på den av honom tidigare ägda Borås Tidnings huvudkontor i Borås.